poniedziałek, 06 lutego, 2012
logo-gora-left
logo-gora-right

Aleksandra Piłsudska

ikona_aleksandraOd młodości związana była z ruchem socjalistycznym, początkowo z PPs, następnie z PPS - Frakcja Rewolucyjna. Uczestniczyła w akcji pod Bezdanami. W czasie I wojny była komendantką służby kurierskiej I Brygady Legionów. Jako żona Józefa Piłsudskiego uczestniczyła w życiu publicznym. W roku 1939 wyjechała do Anglii, nie wróciła do kraju po wojnie.

Aleksandra Piłsudska z domu Szczerbińska ( ur. 12 grudnia 1882 w Suwałkach; zm. 31 marca 1963 w Londynie), druga żona Marszałka Józefa Piłsudskiego. Jej ojciec, Piotr Szczerbiński pochodził z suwalskich mieszczan, matka zaś Julia, z domu Zahorska, ze zubożałej szlachty. Wczesna śmierć rodziców spowodowała, że wychowaniem dziesięcioletniej Oli zajęła się babka, Karolina z Truskolaskich, oraz ciotka Wiktoria Maria Zahorska.

W 1901 roku ukończyła gimnazjum w Suwałkach. Po nim udała się na tzw. Uniwersytet Latający.

W 1904 roku wstąpiła do PPS. Brała udział w wielu akcjach i demonstracjach, a by mieć więcej czasu dla partii zrezygnowała ze stałej pracy w zakładach i udzielała korepetycji. W jednostce bojowej organizacji zajmowała się transportem i przechowywaniem broni. W 1907 roku została aresztowana. Zwolniona z braku dowodów udała się do Kijowa. Józefa Piłsudskiego poznała w maju 1906 roku. Przeniosła się do Lwowa gdzie pracowała w biurze fabrycznym.

W czasie I wojny światowej działała w POW, za co została aresztowana przez Niemców. Gdy zwolniono ją z wyroku powróciła do Warszawy gdzie pracowała jako urzędniczka. W 1918 roku Aleksandra urodziła córkę Piłsudskiego, Wandę.

Trudne to było macierzyństwo, jak i trudny związek, bowiem pierwsza żona Piłsudskiego nie chciała dać mu rozwodu. Wyrazem jego ogromnej troski i miłości do córki oraz jej matki, może być testament spisany przez niego 10 marca 1919 roku. Oto wybrane fragmenty: "Wszystkie kapitały, jakie do mnie w chwili śmierci będą należały... zapisuję na wyłączną własność córce mojej, najdroższej Wandzi, urodzonej z Aleksandry Szczerbińskiej... Córkę moją Wandę, urodzoną z Aleksandry Szczerbińskiej uznaję niniejszym aktem jako swoją i jeżeli do chwili śmierci mojej nie zdążę zalegalizować stosunku mego do niej, upraszam i nakazuję opiekunom nad małoletnią córką moją Wandą...by córka moja Wanda, urodzona z Aleksandry Szczerbińskiej miała prawo nosić należne jej nazwisko Piłsudskich, co było, jest i będzie mojem najgorętszem pragnieniem..".

W 1920 roku urodziła się druga córka Jadwiga. Aleksandra nie mogła jednak wyjśc za mąż za Piłsudskiego ponieważ jego żona Maria Juszkiewicz, nie zgodziła się na rozwód. Ślub odbył się dopiero 25 października 1921, już po śmierci Marii, kiedy Józef Piłsudski był Naczelnikiem Państwa. Oboje mieszkali w willi Milusin w podwarszawskim Sulejówku. Ze wszystkich wspomnień, notatek i opisów wynika jednoznacznie, że obie córki Piłsudski obdarzał gorącym uczuciem, jednak wychowywała je głównie matka, co nie odbiega zresztą zbytnio od modelu wielu polskich rodzin do dziś.

Po agresji Niemiec i najeździe sowieckim na Polskę 17.09.1939 Aleksandra została wraz z dziećmi Wandą i Jadwigą rejsowym samolotem Aerofłotu odleciała z Litwy ( gdzie schroniła się przed sowiecką okupacją Wilna) do Szwecji i dalej samolotem specjalnym do Londynu. Zmarła w 1963. Została pochowana w North Sheen Cementary. 28 października 1992 jej prochy zostały złożone w grobie na warszawskich Powązkach.

Źródła:

Aleksandra Piłsudska Wspomnienia, Londyn 1985 wyd. Instytut Józefa Piłsudskiego,ISBN 0-948019-01-8, wyd krajowe wyd. LTW Warszawa 2004 ISBN 83-88736-46-9

B. Buczek-Płachtowa, Aleksandra Piłsudska, smutna pani z Milusina, Eko-U nas, Nr 20 (30) - maj/lipiec 2003.

wikipedia.pl 

Wątek o Aleksandrze Piłsudskiej na forum dyskusyjnym - > 

AddThis

Dodaj komentarz

Kod antysapmowy
Odśwież

Copyright © 2006-2010 ISSN 1899-8348 Komendant, Naczelnik, Marszałek. Józef Piłsudski i jego czasy.
(e-mail: redakcja portalu | administracja modułów społecznościowych | inne formularze kontaktowe)
stat4u